Menu główne:
MSM – metylosulfonylometan, znany także jako sulfon dimetylowy, jest naturalnie występującym związkiem siarki, który pojawia się w diecie człowieka oraz praktycznie wszystkich innych kręgowców. W postaci oczyszczonej to bezwonny, nieco gorzki w smaku, rozpuszczalny w wodzie, biały, krystaliczny proszek zawierający 34% siarki niezwiązanej o wzorze chemicznym (CH3)2SO2. Niektórzy chemicy sugerują, że MSM i jego związki pokrewne, DMSO (dimetylosulfotlenek) i DMS (siarczek dimetylu), stanowią źródło 85% związków siarki wśród wszystkich żywych organizmów. Te naturalnie występujące związki powstają w oceanie, gdzie fitoplankton przekształca nieorganiczną siarkę obecną w
wodzie morskiej do soli sulfonowych dimetylu. Są one następnie rozkładane przez aktywność enzymów w związek lotny zwany siarczkiem dimetylu (DMS), który ulatnia się z oceanu jako gaz, wznosząc się do górnych warstw atmosfery, gdzie utlenia się w obecności ozonu i światła ultrafioletowego do postaci DMSO i MSM. W przeciwieństwie do DMS, zarówno DMSO i MSM są rozpuszczalne w wodzie i wracają na ziemię wraz z deszczem. Następnie, szybko zostają zaabsorbowane przez rośliny, które koncentrują je stukrotnie. Dystrybucja związków siarki zamyka się z chwilą ich konsumpcji przez zwierzęta. MSM wykrywa się we krwi i nadnerczach krów, których mleko zawiera od dwóch do sześciu ppm (części na milion) MSM. Metylosulfonylometan występuje naturalnie w ludzkim organizmie na skutek spożywania pokarmów. Jest składnikiem świeżych owoców, warzyw, owoców morza i mięsa. Znajduje się również w herbacie, kawie czy czekoladzie. Wykrywa się go podczas badania moczu. Ilość MSM obecnego w układzie krążenia u dorosłego mężczyzny wynosi około 0,2 części na milion. Osoby dorosłe wydalają z moczem od 4 do 11 mg MSM dziennie. Wśród kręgowców, jego stężenie zmniejsza się wraz z wiekiem. Niektóre badania sugerują, że istnieje minimalna jego koncentracja, która jest niezbędna do zachowania prawidłowych funkcji i struktur w organizmie. Eksperymenty nad metylosulfonylometanem, który zawierał znakowaną radioizotopowo siarkę (35S) wykazały, że po spożyciu, MSM „przekazuje” siarkę do istotnych aminokwasów, metioniny, cysteiny i innych białek surowicy, ostatecznie trafiając do kolagenu skóry, stawów i naczyń krwionośnych. Zostaje również włączony do keratyny włosów i paznokci.
Ocenia się, że MSM jest jedną z najmniej toksycznych substancji w biologii. Jest tak obojętny i nietoksyczny, że roztwory wodne można również stosować jako rozcieńczalniki krwi. Podczas przeprowadzania badań na myszach, nie zaobserwowano żadnych zmian klinicznych po zastosowaniu doustnej dawki 2000 mg na kilogram masy ciała. Dawka śmiertelna (LD50) MSM dla myszy to ponad 20 gram na kilogram masy ciała. Natomiast w Oregon Health Sciences University, setki pacjentów leczono metylosulfonylometanem doustnymi dawkami na poziomie powyżej dwóch gram dziennie przez wiele lat, nie obserwując przy tym żadnych poważnych zatruć. Naukowcy nie znają jeszcze wszystkich funkcji jakie pełni w organizmie człowieka MSM, jednak w Oregon Health Sciences University ustalono, że w następujących przypadkach pojawiała się dobra odpowiedź na leczenie suplementacją:
Reakcja alergiczna na pyłki i określone pokarmy została znacznie stłumiona. Pozwala to na zredukowanie ilości lub wyeliminowanie przyjmowania leków. Kontrola nadkwaśności. MSM daje doskonałe rezultaty wśród pacjentów, którzy stosowali leki zobojętniające soki żołądkowe i antagonistów receptora histaminy do kontroli nadkwaśności. Ulga od zaparć. Codzienna suplementacja powoduje szybką i trwałą ulgę od przewlekłych zaparć. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Ohio College of Medicine wykazały, że doustnie przyjmowany MSM ochronił szczury przed pojawieniem się nowotworu piersi. Podatne na chorobę gryzonie, którym podawano pewne związki nowotworotwórcze, były karmione dietą wzbogaconą o MSM przez osiem dni. Po tym okresie zastosowano u nich dawkę 15 mg 7,12-
wstrzyknięto 1,2-
Wreszcie, ostatnie podwójnie ślepe badanie przeprowadzone na ludziach na UCLA School of Medicine wykazało 82% zmniejszenie bólu po sześciu tygodniach doustnego stosowania MSM wśród osób cierpiących na zwyrodnienie stawów. Próba trwała cztery miesiące i obejmowała szesnastu pacjentów: dziesięciu przyjmowało metylosulfonylometan, a sześciu placebo. Po zaledwie sześciu tygodniach, wśród uczestników przyjmujących suplement wykazano 80% redukcję bólu, w grupie
placebo natomiast średnio 18%.
Źródła:
Crown-
Herschler, R. J., U.S. Patent No. 4,973,605, Nov. 27, 1990.
Istituto di Ricerche Biomediche, RBM EXP., No. 980174, Aug. 19, 1998.
Jacob, J.W. and Herschler, R., Ann. N.Y. Acad. Sci., Vol. 411, xiii, 1983.
Jacob, S.W., Oregon Health Sciences University, Portland, Oregon, personal communication.
Lawrence, R. M., U.C.L.A. School of Medicine, Methyl-
Lovelock, J.E. et al., Nature, Vol. 237, 452, 1972.
McCabe, D. et al., Arch. Surg., Vol. 121, 1455, 1986.
Morton, J. I. & Moore, R. D., Federation of American Societies for Experimental Biology, 69th Annual Meeting, April 21-
O’Dwyer, P.J. et al., Cancer, Vol. 62, 944, 1988.
Richmond, V. L., J. Nutrition, Vol. 116, No. 6, June 1986.
Williams, K.I.H. et al., Arch. Biochem. Biophys., Vol. 113, 251, 1966.
Williams, K.I.H. et al., Proc. Exp. Biol. & Med., Vol. 122, 865, 1966